Normaal2.0

Het is voorjaar 2020. Het jaar dat voor zoveel mensen een veelbelovend jaar moest worden. Het jaar dat we 20/20 vision zouden krijgen en alle puzzelstukjes op hun plaats zouden vallen. Nou dat jaar is voor een kwart al voorbij en ik betwijfel dat er dromen en beloften zijn uitgekomen.

Ik denk wel dat er heel veel duidelijkheid is gekomen in een tijd dat de wereld op z’n kop staat. Voor mij en een behoorlijk aantal mensen die ik ken in ieder geval wel.
Het is duidelijk dat er mensen zijn die letterlijk alles in hun mond stoppen. Het is duidelijk dat er hele werelddelen zijn waar men voor het eerst leert dat handen wassen normaal en gezond is. Het is duidelijk dat er mensen zijn die überhaupt nog veel moeten leren over persoonlijke hygiëne. En het is duidelijk dat er heel veel mensen zijn die niet weten hoe ze zich moeten gedragen in bijzijn van andere mensen.

Ik kan me nauwelijks voorstellen dat ik hierover moet uitweiden maar vooruit, ik zal wat voorbeelden noemen.
Handen wassen leren vele mensen nu pas. Als ik niet de reacties van vele mensen zou hebben gezien en gehoord, zou ik denken dat het een grap is. Sterker nog, ik dacht in eerste instantie dat het een grap was toen de minster van volksgezondheid tijdens een persconferentie vertelde aan het ganse Nederlandse volk dat we dit Covid-19 virus kunnen bestrijden door vaak onze handen te wassen en te niezen in onze elleboog holte… Ik wachtte op het woord ‘geintje!’ maar dat kwam niet. Want als we een virus ooit hebben bestreden door vaak onze handen te wassen, zou ik nog zeggen. Iedereen weet toch dat veel mensen hun handen zelden wassen? Een groot deel van de bevolking heeft collega’s toch? Wie van hun heb je wel eens de handen zien of horen wassen na een toilet bezoek? Heb jij in de kantine of in het bedrijfsrestaurant mensen gezien die allemaal netjes de tangen en opscheplepels gebruiken? Zo ja, hoeveel van de mensen zijn dat? En die anderen die dat niet doen, komen net van het toilet zonder hun handen te hebben gewassen.
Dat zijn die mensen die kleine kinderen alles laten aanraken, in hun mond laten stoppen en, geen snottebellen afvegen onder het mom ‘ach een beetje weerstand opbouwen hè…’.
Het zijn diezelfde collega’s die slagroomtaart snijden en dan het mes afvegen met hun ongewassen vinger, om vervolgens verder te snijden met datzelfde mes. Ze likken het mes af dat vervolgens met een stukje keukenrol wordt afgeveegd en terug wordt gelegd in de la met bestek.
Je denk misschien dat ik het verzin maar sorry, deze smerigheid kan ik niet bedenken hoor. Ik heb op teveel plaatsen gewerkt met heel veel collega’s dat ik gewoon put uit ervaring. Geen woord verzonnen. Was het maar waar.

nathan-dumlao-kDxqbAvEBwI-unsplashLaatst keek ik naar ‘Dit was, dit was het nieuws’ op RTL4 en een van de heren stelde de vraag of we nu voortaan altijd zo vaak onze handen moeten wassen. En dat was tijdens een van de momenten dat ze geen grap maakten. Serieus? Je schaamt je ook niet? Bah! Deze mensen hebben een partner… Het idee alleen al geeft me de rillingen. Zou die ook zo smerig zijn? Zou hij zich wel dagelijks douchen vraag ik me af.

Dat is ook zoiets waar ik met mn verstand nogsteeds niet bij kan. Ik ben geboren en opgegroeid in Nederland maar ik heb me zolang ik me kan herinneren me altijd verbaasd over de ongegeneerde manier waarop mensen vertellen dat ze iedere dag douchen overdreven vinden. ‘Ik stink toch niet?’ Is dat de enige rede waarom jij doucht, omdat jij op dat moment vindt dat je stinkt? Wauw! Ik heb je allang geroken hoor en ik ben niet de enige. Denk gerust eens aan je medemens wanneer je uit je bed komt en voordat je in het openbaar vervoer stapt samen met heel veel andere mensen die allemaal een neus hebben. En die zwarte randjes onder je nagels en de nagels van je kinderen, zijn echt om van over je nek te gaan. Die randjes zitten er namelijk al een tijdje en dat vertelt mij dat je niets weet van douchen en handen wassen.

Gelukkig hebben we nu ‘social distance’ op z’n goed Nederlands gezegd. 1,5 meter afstand houden van elkaar zodat wanneer je adem uit je ongewassen mond komt, anderen 1,5 meter kans hebben om die moleculen te ontwijken. Net zoals in The Matrix kogels werden ontweken. Dat zou mooi zijn zeg! Maar helaas is het niet zo’n feest. Die kleurige bolletjes met stekels zoals ze liefkozend afgebeeld worden in de media, kun je met het blote oog niet zien en dus weet je niet naar welke kant je moet uitwijken. Anderhalve meter is niet genoeg afstand tussen mensen maar ach, ze moeten ons iets vertellen.

In 2017 heeft de Nederlandse dichter Dopebwoy poëzie geschreven waarvan hij waarschijnlijk niet wist dat het deels profetische was. Ik citeer: ‘Blijf op afstand, blijf daar! Kom niet te dicht bij mij’. Waar zou zijn inspiratie vandaan komen?
De inspiratie van de broeders Bouali, Asporaat en vrienden is duidelijk te herleiden. De MinPres probeert het mensen aan hun verstand te praten dat ze anderhalf meter afstand moeten houden. De jonge mannen zetten die boodschap kracht bij door hun hit te lanceren met bijpassende videoclip. Als moeder zeg ik tegen mijn tiener dat er een rolmaat in haar zak of tas moet zitten om goed te kunnen zien hoeveel anderhalve meter is. Natuurlijk ben ik dan een lastige moeder. Missie geslaagd.

We moeten er rekening mee houden dat anderhalve meter afstand houden het nieuwe ‘normaal’ gaat worden volgens de leiders van dit volk. Nou, ik moet het nog zien want de horeca, theaters, voetbal stadions en vele anderen gaan echt hun tent niet verbouwen en ze gaan ook niet minder mensen naar binnen laten want dat scheelt omzet en winst. En de klaslokalen gaan niet groter worden en er worden ook niet minder nieuwe leerlingen en studenten aangenomen want dat scheelt inkomsten. En geloof je echt dat supermarkten rond de feestdagen een maximum aantal klanten gaat instellen om de volksgezondheid te helpen? Dat scheelt toch omzet? Vinden de aandeelhouders vast niet leuk. Nee, ik denk niet dat anderhalve meter haalbaar is voor bedrijven en instellingen. Voor ons mensen zou het wel veel beter zijn. Lekker op afstand blijven van elkaar zodat ik niet binnen een nano seconde hoef te ruiken dat je niet in de buurt bent geweest van de badkamer. Lekker op afstand zodat je niet in mn nek staat te hijgen in de supermarkt. Lekker op afstand met elkaar praten zodat jouw ‘consumptie’ incl. bijbehorende virussen  mij niet kan raken en ik gezond blijf. Heerlijk op afstand zodat jouw aura de mijne niet kan verstoren.

Social distance het nieuwe normaal. Uiteraard zijn er genoeg mensen die niet van normaal houden en die zullen zich er lekker niet aan houden. Voor die mensen wordt er vast wel iets anders verzonnen want we hebben in deze quarantaine tijd wel geleerd om creatief om te gaan met ons nieuwe normale bestaan.

Eén gedachte over “Normaal2.0

Plaats een reactie