Normaal fatsoen 2.0

brian-mcgowan-1q7f2HE_rlA-unsplashWe zouden een nieuwe norm hebben voor de afstand tussen 2 personen, namelijk anderhalve meter. In mijn andere blog ‘normaal2.0′ lees je daar meer over. Nu is het zo dat er mensen zijn die dat ingewikkeld vinden. Ze weten nu niet goed hoe ze zich dan moeten gedragen. Eigenaardig eigenlijk want wat zou een meter meer afstand uitmaken voor je fatsoen? Kennelijk toch een heleboel, anders zou ik dit nu niet schrijven. En ik ben niet de enige die dit is opgevallen. Ik sprak een vriendin aan de telefoon en die was dezelfde dingen opgevallen. Wat dan?

Wanneer je elkaar tijdens een van je schaarse wandelingen tegemoet loopt op straat, is het nog steeds fatsoenlijk om elkaar gedag te zeggen. Je ziet elkaar, je groet elkaar. Gewoon met woorden of met een vriendelijke knik en glimlach. Niet omdat je niet dichterbij mag komen, wil zeggen dat je ‘weertje he?’ niet meer hoeft te gebruiken.

De buren kunnen ook nog steeds aangekeken worden als je dat voor het nieuwe normaal ook deed. Van elkaar aankijken op gepaste afstand krijg je geen corona. Spreken met consumptie was altijd al ongepast. Men probeerde al afstand van je te nemen maar dat lukte vroeger niet zo goed. Nu hebben we social distance en dus is het normaal dat we een stapje achteruit doen. In deze gevallen is 2 meter ook acceptabel en zelfs gewenst.

Tijdens het boodschappen doen, is het fatsoenlijk veelvuldig naar de grond te kijken. Wissel dit af met het aankijken van de andere klanten. De supermarkt medewerkers hebben met precisie en zorgvuldigheid de afstand die men tussen personen moet aanhouden, aangegeven op de vloer zodat ons klanten dat denkwerk bespaart blijft. De meeste van uw mede-klanten hebben namelijk geen rolmaat op zak voor het continue afmeten van de juiste veilige afstand.
Ook is het tijdens het boodschappen doen fatsoenlijk om niet alles wat in de schappen staat weg te graaien voor de neus van een ander. Iedereen heeft recht op het kopen van benodigdheden voor zijn/haar huishouden. Het is fatsoenlijk om rekening te houden met een ander.

Wanneer iemand staat op een plaats waar u langs wilt, is het fatsoenlijk en zeer gepast om dat netjes en beleefd te vragen. Er zijn verschillende woorden die daarvoor geschikt zijn: ‘pardon mevrouw/meneer/jongedame/jongeman, zou ik er even langs mogen?’ Afhankelijk van de omgeving waarin u zich bevind en de persoon die u wil aanspreken zou de volgende zin ook gepast kunnen zijn: ‘pardon mijnheer/ mevrouw/ heer/dame, zou u zo vriendelijk willen zijn om mij de toegang te verschaffen tot de verderop gelegen locatie?’
Wanneer u vervolgens de gelegenheid hebt gekregen van de persoon die u zojuist op fatsoenlijke wijze hebt aangesproken, is het evenzo beleefd om uw dankbaarheid kenbaar te maken. Daarvoor zou u kunnen denken aan de volgende zinnen: ‘dank  u vriendelijk’/ ‘dank u beleefd’/ ‘mijn dank is groot’/ uw medewerking wordt op prijs gesteld’/’heel vriendelijk van u; dankuwel.
Zo zijn er uiteraard meerdere mogelijkheden. Vanwege de afstand tussen u en de ander is het noodzakelijk om duidelijk te spreken, articuleren en voldoende stem volume te gebruiken.

Maar het meest fatsoenlijke om te doen is THUISBLIJVEN. Door thuis te blijven toont u de hoogste vorm van respect en fatsoen. Uiteraard hebben mensen met vitale beroepen ontheffing omdat dat even zo fatsoenlijk is. Als u wilt weten wat de vitale beroepen zijn, verwijs ik u graag naar de website van de rijksoverheid. Zij hebben het denkwerk al voor ons gedaan in hun beleefdheid.

Voor de antwoorden op de vragen: hoe ga ik fatsoenlijk om met persoonlijke hygiëne, social media discipline, hond uitlaten, werken vanuit huis en het contact met de school van de kinderen, verwijs ik u graag naar de cursus die nu wordt aangeboden voor een speciaal tarief.

Het zou zeer fatsoenlijk zijn om deze informatie zoveel mogelijk te delen met anderen.

 

Plaats een reactie